Recept till julbaket – och resultat
Pepparkakor
- Åk till Östenssons och köp 1 kg färdig pepparkaksdeg (finns ingen anledning att trötta ut sig med att göra deg, det är jobbet med att göra egna gubbar, hjärtan mm som är det roliga).
- Lägg upp på plåt, gärna på bakplåtspapper.
- Grädda 4 – 5 minuter i 200 – 225 grader.
- Det är inte förbjudet att provsmaka degen.
Gullvagn
- En sats – ca 30 bullar.
- Smält 175 g smör, men vi dubblade till 350 g.
- Tillsätt 5 dl mjölk
- Smula 50 g jäst, tillsätt lite av mjölk/smörblandningen och rör om.
- Tillsätt 2 påsar saffran.
- Blanda allt, tillsätt 2 dl socker (vi tog 3 dl) och en halv tesked salt.
- Tillsätt 15 dl vetemjöl (men spara lite till bakbordet).
- Bearbeta i maskin (vår var trasig, det gick faktiskt att knåda för hand).
- Låt jäsa ca 40 min under bakduk.
- Forma bullarna, pensla med uppvispat ägg, komplettera med russin.
- Grädda till fin färg mitt i ugnen, 200 grader, ca 8 – 10 min.
Experimentverkstan
- Köp en påse Dumle-kola.
- Ta av papperet.
Lägg upp på plåten (bild 2). - Grädda 8 min i 175 grader.
Kolan är färdig (om du inte vill ha allt i en stor klump, ta ut avstånden mellan kolorna).
Resultatet ser du längst ner:
Lyssna på:
”Jag är ute när gumman min är inne” med Ernst Rolf
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!